• Garnek rzymski gliniany 4l | 770608

102.56
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 0
OBSŁUGA ZAMÓWIENIA 0
Paczkomaty IN POST 15
Kurier DPD 15
Kurier IN POST 18
Kurier IN POST (Pobranie) 21
Kurier DPD POBRANIE 22
Dostępność Mało
  • Naturalna glina - garnek rzymski wykonany jest z odpowiednio wypalanej gliny. Porowata powierzchnia umożliwia pieczenie w atmosferze pary wodnej. Tak przygotowane potrawy są bardzo zdrowe.
  • Do warzyw, mięs, ryb, chleba czy ciasta - to uniwersalne naczynie, w którym przygotujesz zarówno dania jednogarnkowe, mięsa, ryby, jak i upieczesz pyszny chleb z chrupiącą skórką lub pachnące ciasto drożdżowe.
  • Dla dbających o linię - pieczenie w garnkach rzymskich nie wymaga dodatku tłuszczu, co stanowi świetny wybór dla wszystkich osób dbających o dietę.
  • Niepowtarzalny smak potraw - dania przygotowane w garnku rzymskim są soczyste, aromatyczne, a dodane warzywa nie tracą koloru.
  • W zestawie z pokrywką - garnek sprzedawany jest w komplecie z pokrywką. Pieczenie pod przykryciem sprawia, że witaminy i mikroelementy pozostają w przygotowywanej potrawie.

Garnek rzymski 4 L to świetny wybór dla osób dbających o zdrowie. To naczynie wykonane z naturalnej gliny, w którym przygotować możemy różnorodne dania, począwszy od pieczonych warzyw czy mięs, delikatnych ryb, na pieczywie skończywszy. Garnek taki sprawdzi się zarówno na potrawy mięsne, wegetariańskie, jak i do przygotowania dań różnych kuchni np.: gruzińskiej czy węgierskiej.

1. garnek:

  •   długość 31,8/21 cm
  •   szerokość 24,2/15 cm
  •   wysokość 8 cm

2. pokrywa:

  •   długość 33/21,5 cm
  •   szerokość 22,6/14 cm
  •   wysokość 8 cm

 

Wymiary wewnętrzne:

1. garnek:

  •   długość 26,4/20,6 cm
  •   szerokość 20,7/14,4 cm
  •   wysokość 7,2 cm

2. pokrywa:

  •   długość 27,1/20,6 cm
  •   szerokość 21,4/13,8 cm
  •   wysokość 7,2 cm

Wymiary kompletu:

  •   długość 33 cm
  •   szerokość 24,2 cm
  •   wysokość 15,6 cm
  •  pojemność całkowita naczynia razem z pokrywką : 4l

- Przed każdym użyciem garnek należy moczyć w wodzie przez 10-15 minut. Garnek zamaczamy w całości łącznie z pokrywą. Następnie należy go wstawić do zimnego piekarnika. W celu uzyskania chrupiącej potrawy, 10 minut przed końcem pieczenia należy zdjąć pokrywkę garnka.

 

- Przed pieczeniem chleba wysmaruj garnek masłem lub olejem kokosowym i obsyp bułką tartą lub mąką, aby z łatwością wyjąć upieczony bochenek

 

- Garnka nie należy stawiać bezpośrednio na gazie czy płycie elektrycznej.

 

- Garnek rzymski nie może być poddawany gwałtownym zmianom temperatury.

 

- Nie należy wlewać zimnych płynów do gorącego garnka.

 

- Rekomendowana maksymalna temperatura pieczenia w garnkach rzymskich to 200°C.

 

- Garnek jest przeznaczony do użytku w piekarnikach gazowych i elektrycznych.

 

 

 

Mycie i czyszczenie:

 

Po użyciu garnek należy kilkakrotnie namoczyć w ciepłej wodzie, następnie umyć gąbką lub miękką szczoteczką. Cięższe zabrudzenia można zmywać używając sody oczyszczonej. Od czasu do czasu garnek warto wygotować w wodzie z octem, aby zneutralizować zapachy. Garnka nie należy myć w zmywarce.

 

Po myciu garnek należy pozostawić do całkowitego wyschnięcia i przechowywać otwarty najlepiej w przewiewnym miejscu.

  • Producenci